Máte možná nízkou hladinu testosteronu

Všichni stárneme a naše těla se mění, mnozí z nás tyto změny považují za nevyhnutelné. Stárnutí je spojeno s nižší vitalitou a přibývajícími zdravotními obtížemi. Většinou už nejsme tak aktivní, jako jsme bývali kdysi. Možná proto přibíráme na váze a tuk se nám hromadí především kolem pasu. Často ztrácíme zájem o okolí a činnosti, které nás dříve bavily, což může vyústit v postupnou ztrátu zájmu i o svou partnerku a sex.

Ale co když to není jen přibývajícím věkem?

Nízká hladina testosteronu (odborně hypogonadismus) je hormonální změna postihující zhruba 20 % mužů ve věku nad 40 let. Projevuje se některými typickými příznaky, které jsou uvedeny níže. Pro úplnou diagnózu je potřeba vyšetření lékařem, který laboratorně prokáže nízkou hladinou mužského hormonu testosteronu.

Čeho si všímat?

Nízká hladina testosteronu může mít širokou škálu příznaků, takže není divu, že jsou často bagatelizovány a přičítány spíše vzrůstajícímu věku místo toho, aby byl pokles testosteronu rozpoznán a včas řešen.

Obecně platí, že muži s nízkou hladinou testosteronu mají jeden nebo více z níže uvedených příznaků.

  • Pokles vitality
  • Zvýšení tělesné hmotnosti a podílu tuku
  • Výkyvy nálad
  • Snížení mentální výkonnosti
  • Nižší libido

Kromě toho existují i další symptomy, které mohou upozornit na nízkou hladinu testosteronu. Vyplněním dotazníku AMS si můžete ověřit, zda se to týká i Vás.

Jak důležitý je testosteron?

Pro muže je to nepostradatelný hormon, jednoduše řečeno dělá muže mužem.
Je důležitý pro Vaše tělo i mozek. Udržuje svalovou hmotu, pevné kosti, dobrou náladu a dostatek životní energie. V neposlední řadě umožňuje dospělému muži dosáhnout erekce a sexuální touhy.
Pokud máte nízkou hladinu testosteronu, můžete mít později problémy s erekcí (erektilní dysfunkce -ED) a může dojít k rozvoji diabetu II. typu. Zvýšení hladiny testosteronu efektivně sníží tato rizika.

Příčina nízkého testosteronu

Nízká hladina testosteronu vzniká z mnoha důvodů, někdy je konkrétní příčina neznámá. V souvislosti s tím se mohou příznaky objevit někdy rychle jindy postupně. V některých případech nemusí být rozpoznány i po velmi dlouhou dobu.

Kteří muži jsou nejvíce ohroženi nízkým testosteronem?

Muži s erektilní dysfunkcí

Více než třetina mužů, kteří mají erektilní dysfunkci (ED), mají i nízkou hladinu testosteronu. Pokud máte ED, měla by být hladina testosteronu kontrolována. To je zvláště důležité, pokud Vaše léčba erektilní dysfunkce neprobíhá uspokojivě.

Muži s diabetem typu II

V posledních několika letech studie prokázaly propojení mezi diabetem typu II a nízkým testosteronem. Pokud máte diabetes typu II a jeden nebo více z příznaků uvedených v tomto článku, můžete mít také nízkou hladinu testosteronu. Cukrovka může být také spojena s ED – více než dvě třetiny diabetiků jsou postiženi problém s erekcí.

Muži s kardiovaskulárními problémy

Zatím není jasné, zda nízká hladina testosteronu způsobuje nebo je výsledkem kardiovaskulárního onemocnění. Je však velmi pravděpodobné, že pokud máte například koronární onemocnění, onemocnění srdce, aterosklerózu nebo vysoký krevní tlak, mohl byste mít nízkou hladinu testosteronu.

Muži s nadváhou

V tukové tkáni dochází k přeměně testosteronu na ženský hormon estrogen. Zvýšení hladiny estrogenu tlumí tvorbu vlastního testosteronu a podporuje změny mužského těla, k nejčastějším příznakům patří zvětšení prsou (gynekomastie, lipomastie), rychlejší ukládání tuku v oblasti břicha a takoví muži bývají emočně i méně stabilní.

Co když mám nízký testosteron?

Pokud si myslíte, že máte příznaky nízké hladiny testosteronu, nebo jste v některé z rizikových skupin, vyplňte dotazník AMS, nebo nás kontaktujte přímo na telefonu 800 905 905 či na emailu info@doktortestosteron.cz a my Vám zajistíme konzultaci u našeho smluvního lékaře.

Jak nízkou hladinu testosteronu řešit?

Spolu se změnami životního stylu, jako je zdravá strava a cvičení, existuje široká škála léčby nízké hladiny testosteronu i příznaků, které s ní typicky souvisejí. Zeptejte se Vašeho lékaře, zda je léčba vhodná i pro Vás.

Lékař Vás vyšetří a doporučí Vám vhodný způsob léčby.

Obnovením normální hladiny testosteronu získáte zpět svoji vitalitu, mužnost a dojde k výrazné změně skladby Vašeho těla.

Máte možná nízkou hladinu testosteronu